sâmbătă, 4 iunie 2011

LITURGHIA, MUZICA SI UNIVERSUL


„Cantati Domnului cu maiestrie...”(Ps.32)
Liturgia, muzica si universul

Mahatma Gandhi evidentiaza trei spatii de viata cosmica si arata cum fiecare dintre aceste trei spatii vitale ofera un mod propriu de existenta. In mare traiesc pestii....si tac. Animalele de pe suprafata pamantului striga, iar pasarile, ce au ca spatiu vital cerul, canta. Tacerea este specifica marii, strigatul este al pamantului si al cerului este cântul! Omului insã ii apartin toate trei: el poarta in sine adancimea marii, greutatea pamantului si înaltimea cerului; de aceea poarta in interiorul sau toate cele trei calitati: tacerea, strigatul si cantul. Astazi - as adauga – observam ca omului lipsit de transcendenta ii ramane doar strigatul, pentru ca vrea sa fie doar pamant si incearca sa transforme in pamant si cerul si adancimea marii.
Adevarata liturgie, liturgia comuniunii sfintilor, ii inapoiaza tot intregul. Il invata din nou tacerea si cantul, deschizand in fata lui adancimea marii si invatandu-l sa zboare, precum ingerii; inaltand inima sa, face sa rasune din nou in interiorul sau acel cant care pare ca se stinsese in el. Mai mult, putem spune ca adevarata liturgie se recunoaste tocmai din faptul ca ne elibereaza de modul comun de a actiona si
ne inapoiaza adancimea si inãltimea, tacerea si cantul.Adevarata liturgie se recunoaste din faptul ca e cosmica, universala, nu doar pe masura unui grup anume. Ea canta cu ingerii. Tace cu profunzimea universului in asteptare. Si astfel, salveaza pamantul!

Benedict al XVI-lea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.